Ο Μυλωνάς και ο Γάτος του - ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Μυλωνάς που είχε ένα γάτο. Ο γάτος όσο ήταν νέος κυνηγούσε τους ποντικούς κρατώντας τους μακριά από το μύλο και ο Μυλωνάς τον αγαπούσε πολύ. πέρασαν όμως τα χρόνια, ο γάτος γέρασε και ο μυλωνάς άρχισε να του φωνάζει και να του φέρεται άσχημα επειδή  δεν κυνηγούσε.
«Σήκω τεμπέλη γάτε!» του φώναζε
«Ο μύλος γέμισε ποντικούς και εσύ κοιμάσαι. Κάθεσαι όλη τη μέρα ξαπλωμένος ενώ θα έπρεπε να κυνηγάς!»
Ο δύστυχος γάτος όμως δε μπορούσε να κυνηγήσει  τους ποντικούς όχι γιατί ήταν τεμπέλης αλλά γιατί ήταν πια γέρος και πολύ κουρασμένος.
«Είναι πολύ κακοί τελικά οι άνθρωποι!» σκεφτόταν ο γάτος
«Τόσα χρόνια που κυνηγούσα ποντικούς ήμουν καλός και μ’ αγαπούσε. Τώρα που έχω γεράσει και δεν μπορώ θέλει να με διώξει. Όμως θα έρθει η μέρα που κι εκείνος θα γεράσει. Αναρωτιέμαι τότε πως θα νιώσει αν τα παιδιά του τον πετάξουν από το σπίτι του;»
Ένα βράδυ καθώς έφευγε από το μύλο ο μυλωνάς είδε το γάτο ξαπλωμένο πάνω σε ένα σακί. Έτσι νευριασμένος που ήταν τον άρπαξε από την ράχη και τον πέταξε έξω από τον μύλο.
«Φύγε από εδώ παλιοτεμπέλη γάτε, δε σε θέλω άλλο στο μύλο μου. Μη τολμήσεις να πατήσεις το πόδι σου ποτέ ξανά εδώ πέρα» του φώναξε.
Ο γάτος λυπημένος και απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του μυλωνά κουλουριάστηκε σε μια γωνιά και αποφάσισε  να περιμένει  μέχρι το πρωί μήπως και του περνούσε ο θυμός όταν ξυπνούσε και άλλαζε γνώμη.
Εκείνο το βράδυ έκανε πολύ  κρύο. Αν έμενε εκεί ως το πρωί ήταν σίγουρο πως θα πάγωνε. Δεν ήξερε όμως που αλλού να πάει. Από την ημέρα που γεννήθηκε δεν είχε φύγει ποτέ από το μύλο.
Η νύχτα είχε προχωρήσει αρκετά και ο γάτος έτρεμε ολόκληρος από το κρύο. Κάποια στιγμή μες το σκοτάδι εμφανίστηκαν τρεις ληστές. Πλησίαζαν τον μύλο προσπαθώντας να κάνουν ησυχία. Είχαν σκοπό να ληστέψουν και να σκοτώσουν τον μυλωνά. Ένας όμως από αυτούς δεν είδε τον γάτο και έτσι τον πάτησε. Ο γάτος ούρλιαξε δυνατά από τον πόνο και ο μυλωνάς τον άκουσε και ξύπνησε. Άνοιξε τότε το παράθυρο για να δει τι συμβαίνει  και όταν είδε τους ληστές  άρπαξε την καραμπίνα του κι άρχισε να τους κυνηγά. Εκείνοι το έβαλαν αμέσως στα πόδια για να γλυτώσουν.
Μετανοιωμένος ο μυλωνάς για την άδικη συμπεριφορά  του πήρε αγκαλιά τον γάτο και του είπε:
«Σε ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή. Σου φέρθηκα τόσο άσχημα ενώ δεν έπρεπε. Σου υπόσχομαι πως δεν θα το ξανακάνω. Θα φέρω έναν άλλο γάτο να κυνηγά τους ποντικούς κι εσύ θα τρως και θα κοιμάσαι όλη μέρα.  Αρκετούς ποντικούς κυνήγησες τόσα χρόνια».
Έτσι ο γάτος έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ευτυχισμένος στο μύλο όπου γεννήθηκε και αγαπούσε τόσο πολύ.

Ηθικό δίδαγμα
Πρέπει να σεβόμαστε τα άτομα που γερνούν είτε άνθρωποι είναι είτε ζώα. Τους γερασμένους ανθρώπους ιδιαίτερα πρέπει να τους αγαπάμε και να τους περιποιούμαστε διότι κι εμείς κάποια στιγμή θα γεράσουμε και θα έχουμε την ανάγκη κάποιου για να μας φροντίσει.


Ερωτήσεις
1.     Ο μυλωνάς είχε στο μύλο του
α) ένα γάτο
β) ένα σκύλο
γ) ένα ποντικό
2.     Ο γάτος ήταν
α) πολύ νέος
β) γέρος
γ) τεμπέλης
3.     Ο μυλωνάς φώναζε στον γάτο του
α) γιατί έκανε συνέχεια βόλτες
β) γιατί κυνηγούσε ποντικούς όλη μέρα
γ) γιατί είχε σταματήσει να κυνηγά τους ποντικούς
4.     Ο μυλωνάς ξύπνησε
α) γιατί  άκουσε τους ληστές
β) όταν άκουσε το ουρλιαχτό του γάτου του
γ) γιατί κάποιος του χτύπησε την πόρτα
5.     Πόσοι ήταν οι ληστές
α) πέντε
β) δυο
γ)τρεις
6.     Ο μυλωνάς στο τέλος
α) απαίτησε από τον γάτο να συνεχίσει να κυνηγά
β) τον έδιωξε μια και καλή από το μύλο
γ) τον ευχαρίστησε που τον έσωσε και  έφερε άλλο γάτο να κυνηγά



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλοκαίρι Δράση 2023 - Αλέα (Royal Theater) - Πρόγραμμα απασχόλησης και Φύλαξης