Παιχνίδι για τα συναισθήματα


Τα μικρά παιδιά νιώθουν και βιώνουν πολλά συναισθήματα όπως και οι ενήλικες. Θυμώνουν, απογοητεύονται, στεναχωριούνται, νευριάζουν, χαίρονται, ντρέπονται αλλά συνήθως δεν μπορούν να τα εκφράσουν με τις κατάλληλες λέξεις, ούτε μπορούν να μιλήσουν για το πως νιώθουν. Απλά το εκφράζουν και συνήθως με ένα πολύ έντονο και δραματικό τρόπο. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να απογοητευθεί καθώς παίζει και να αντιδράσει πετώντας τα παιχνίδια του κάτω. 

Το πρώτο βήμα για να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους είναι να μάθουν να τα αναγνωρίζουν. Οι γονείς είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να ελέγχουν τα αρνητικά και έντονα συναισθήματα και θα επιβραβεύσουν μέσω ενθάρρυνσης και επαίνου τα καλά και όμορφα συναισθήματα.

Στο παρακάτω link θα βρείτε ένα αρχείο pdf, το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί ή τα παιδιά σας. Περιέχει δυο αρχεία, μια εικόνα με ένα ζάρι που έχει αριθμούς και μια ακόμα, με ένα ζάρι που δείχνει ένα παιδί που νιώθει διάφορα συναισθήματα.


Το παιχνίδι παίζεται ως εξής:

Ρίχνουμε το ζάρι με τους αριθμούς και ανάλογα με τον αριθμό που δείχνει επιλέγουμε τόσα συναισθήματα από το άλλο ζάρι και αφού τα αναγνωρίσουμε, πρέπει να τα μιμηθούμε. Στη συνέχεια καλούμαστε να φέρουμε στο μυαλό μας στιγμές και αναμνήσεις που μας προκάλεσαν αυτό το συναίσθημα. Μπορούμε επίσης να σκεφτούμε άτομα από το περιβάλλον μας που μπορεί να εξέφρασαν κάποιο αντίστοιχο συναίσθημα. Μέσω αυτού του παιχνιδιού μπορούμε να διερευνήσουμε το συναισθηματικό υπόβαθρο του παιδιού και να το διδάξουμε κατάλληλους τρόπους έκφρασης .


Αλεξανδροπούλου Ασπασία, Νηπιαγωγός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλοκαίρι Δράση 2023 - Αλέα (Royal Theater) - Πρόγραμμα απασχόλησης και Φύλαξης